Anayasaya Mahkemesine bireysel başvuru hakkı 12/09/2010 tarihli 5982 sayılı kanunla, 1982 Anayasasının 148 ve 149 maddelerinde yapılan değişikliklerle mevzuatımıza girmiştir.
Bireysel başvuru hakkı Anayasa Mahkemesinin Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 45. maddesi ila 51. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Anayasa Mahkemesine; Anayasa’da, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Türkiye’nin taraf olduğu ek protokollerde güvence altına alınan hakları ihlal edilen herkes bireysel başvuru yapabilir.
BAŞVURU ESNASINDA AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR
1-Başvurucu kesinlikle Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde (http://anayasa.gov.tr) yer alan form kullanılmalıdır.
2-Başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
3-Başvuru formuna aşağıdaki belgelerin ya da onaylı örneklerinin eklenmesi zorunludur:
a) Kanuni temsilci veya avukat vasıtasıyla takip edilen başvurularda başvurucuyu temsile yetkili olduğuna dair mevzuata uygun belge.
b) Harcın ödendiğine dair belge.
c) Başvuru bizzat yapılmış ise başvurucunun kimliğini tespite yarar resmî belgenin onaylı örneği.
ç) Tüzel kişi adına kanuni temsilcinin başvurması hâlinde, başvuru tarihi itibarıyla temsile yetkili olunduğunu gösteren resmî belgenin onaylı örneği.
d) Nihai karar ya da işlemi öğrenme tarihini gösteren belge. e) Başvuruda ileri sürülen hak ihlali iddialarını temellendirecek belgelerin onaylı örnekleri.
f) Tazminat talebi varsa uğranılan zarar ve buna ilişkin belgeler.
g) Olağan ve olağanüstü kanun yolu başvuru dilekçelerinin onaylı örnekleri.
ğ) Başvuru süresinde yapılamamışsa varsa mazereti ispatlayan belgeler.
h)Adli yardım talebi varsa başvurucunun yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeler ile mevzuatta adli yardım talebinde bulunabilmek için öngörülen diğer belgeler.
4-Anayasa Mahkemesine doğrudan ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikleri aracılığı ile başvuru yollarının tüketildiği veya başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 30 içerisinde başvurucu, temsilcisi ya da avukatı tarafından gönderilmelidir.
5-Mücbir sebep veya ağır hastalık gibi bir mazereti nedeniyle süresinde başvuruda bulunamayanlar, mazeretin kalktığı tarihten itibaren 15 gün içinde, mazeretiyle ilgili açıklamalara formda yer verip mazeretini ispatlayan belgeleri başvuru formuna ekleyerek başvurabilirler.
6-Başvurucu yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması halinde varsa İçtüzük’ün 73. maddesi kapsamında maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik tedbir talebine ve bunun gerekçelerine bireysel başvuru formunda yer vermelidir.
Başvurucu bireysel başvuru formu ve ekindeki belgeleri Anayasa Mahkemesine gidilerek fiziki olarak dosya teslim edebileceği gibi herhangi bir Adliyede nöbetçi mahkemeler kanalıyla gönderilebilir ve/veya yurt dışı temsilcilikleri aracılığı ile yapılabilir. Başvuru başvuru esnasında sadece her yıl değişen maktu bir başvuru harcı ödemelidir. Örneğin bu harç 2020 yılı için 446,90 TL'dir.
Ayrıca önemle belirtmek isterim ki başvuru formunun sonuç bölümünde; ileri sürülen ihlallerin tespiti ile ihlalin ortaya çıkardığı zararın giderilmesi için yeniden yargılama yapılması veya uğranılan maddi ve manevi zararın tazmin edilmesi talep edilmeli ve mutlaka tazminatın miktarı belirtilmelidir. Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurularda, AİHM’ye yapılan başvuruların aksine en başta başvuru formunda tazminat miktarı belirlenerek talep edilmelidir. Aksi halde Mahkeme ihlal kararı verse bile tazminata hükmetmeyecektir.
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru hakkında gayet faydalı bilgiler verilmiş. Uğranılan maddi ve manevi zararın tazmin edilmesi adına çok onemli bir yazi. Teşekkürler.
YanıtlaSil